Jageren KNM Oslo (1)

 Marineminner  Marine 1  Marine 3  Marine 4  Marine 5  Marine 6
 Marine 7  Marine 8  Marine 9  Marine 10  Marine 11  

Etter å ha gjennomført bransjekurs på en akseptabel måte ble jeg beordret ombord på jageren KNM Oslo og embarkerte 5. desember 1949 som kokksmatt (byssegutt). KNM Oslo var sjøsatt 19. desember 1945 fra Scotts SB & Eng Co Ltd, Greenock, Skottland. Hennes offisielle fart var oppgitt til 34 knop, deplasement på 2640 tonn utrustet, og hun hadde en besetning på totalt 241 mann. Bestykningen var 4 stk 4,5" kanoner, 6 stk 40 mm Bofors luftvern, 2 stk 20 mm Oerlicon, 4 stk 21" torpedorør i batteri og et antall synkeminer. Hun var i sin tid et meget moderne fartøy med meget stor kapasitet, innkjøpt til Norge i 1947 og heiste norsk kommando 17. april 1947 i Greenock. Da jeg mønstret på var hun flaggskip og lederfartøy i Kysteskadren og med sjefen for flåtestyrken ombord på flaggskpet, det var den gang krigshelten, komandør og senere admiral, S. Storheil:

Hele Kysteskaderen lå på den tiden i Horten, det var jo like før jul og etter hvert ble det juleperm for første pulje hvor jeg var så heldig å havne. Tilbake mellom jul og nyttår etter en hyggelig julefeiring hjemme hos mor og far, nå var det de andre som fikk seg en fortjent permisjon Vi som skulle være ombord i nyttårshelga led ingen nød, som kokksmattt i offisersbyssa fikk jeg jo også spesielle fordeler i matveien.

Så var vi kommet inn i året 1950, Kysteskaderen, som foruten KNM Oslo også besto av søsterskipene KNM Bergen og KNM Stavanger, skulle gjennom et større oppøvings- program, en såkalt "workup". De første to ukene ble det gjennomført forskjellige prøver og justeringer av fartøyene i farvannene utenfor Horten, men så den 14. januar var vi klare til å gå. Tidlig på morgenen gikk vi ut Vealøsrenna, dette var en lørdag og vi var på vei til Arendal hvor vi skulle tilbringe helga. Vi hadde en hyggelig helg i Arendal med "åpent skip" for folk til å komme ombord for å se hvordan vi hadde det, men vi skulle videre, så mandag morgen den 16. januar fortsatte ferden vestover. Under veis ble det stadig drillet på forskjellige øvelser, brann- og havariøvlse, "klart skip" og "mann over bord" var noen av dem. Etter en uke med base i Rosfjord og stadige øvelser, fikk vi en helg i sørlandsbyen Farsund. Vi ankom lørdag 21. januar kl 1105 og både lørdag og søndag hadde vi "åpent skip".

Farsunds byvåpen

Mandag den 23. januar var vi under veis igjen, vi skulle vestover til Tananger utenfor Stavanger, vi skulle etter hvert bli ganske så lei det stedet som skulle bli vår base i uker fremover. Vi gikk ut om morgenen til øvingsfelt langt til havs og kom først inn igjen lenge etter at det var blitt mørkt. Når så landloven bare var til klokka 2100 og det var en halv time med buss til byen, ble det til at vi holt oss ombord for det meste. Noen helger i denne perioden fikk vi anledning til å beøke andr steder, vi hadde en helg i Stavanger, en i Sauda og en i Haugesund, det ble da bare fra lørdag formiddag til mandag morgen, så var det tilbake til Tananger og øvelser igjen. Av disse besøkene husker jeg særlig besøket i Haugesund, der ble vi som byens gjester invitert til fest i rådhuset, så det ble da satt pris på at vi besøkte byen så det ut for.

Byvåpenet for Stavanger og Haugesund

Så endelig, 1. mars har alle tre fartøyene gjennomgått generalmønstring og fått karakteren bestått, vi forlater nå Tananger og går nordover, vi skal først til Bergen. Her får jeg en meget hyggelig overraskelse, idet vi tre jagere kommer for sakte fart inn mot Marineholmen ser jeg et fartøy ved kaia der inne med navnet Frameggen, det var jo det fartøyet min eldre bror seilte med, jeg visste ikke at de da var i Norge. Vi ble liggende lenge i Bergen, fra 3. til 15. mars så jeg fikk god anledning til å besøke min bror.

Bergens byvåpen

På vår ferd videre nordover gjør vi et kort besøk i Ålesund tirsdag den 16. mars, vår skipssjef hørte hjemme her så det var vel meninga å hilse på familien som var møtt opp på kaia. Det ble imidlertid en nokså pinelig manøver som ble utført før vi kom til kai, noe som resulterte i flere bulker i skutesida, men så er det da godt å kunne skylde på ufordelaktig vind og strøm. Vi blir ikke lenge i Ålesund etter dette, samme kveld klokken 2200 går ferden videre mot Trondheim.

 

Vi hadde passert hjemplassen min et stykke inne i Trondhjemsfjorden, da jeg som byssegutt ble purret klokka 0600 om morgenen fredag den 17. mars. Først nå var det å få fyr på den oljefyrte byssa, noe som kunne være nokså vrient hvis det var lenge siden vi hadde blåst den rein for sot. Offiserene skulle jo ha egg og bacon til frokost, og selvsagt mye kaffe, etter hvert hadde jo dette blitt rutine, og så lenge det var noenlunde vær gikk det greit. Var det ruskevær med mye slingring kunne det være nokså vanskelig å få laget noe mat i det heletatt, men som regel ble det alltid servert ett eller annet. I dårlig vær måtte man stemple av alt som var løst, særlig viktig var det å få sikret kjelene på byssa slik at maten ikke havna på dørken. De oljefyrte byssene kunne som sagt være nokså lunefulle, det hente faktisk at de eksploderte så sota føk. Da ble det ekstraarbeid med full nedvasking både av lokalitetene og ikke minst av oss selv. Vi hadde jo ved påmønstringen fått utlevert tre sett hvite uniformer som skulle være vårt arbeidstøy og som vi selv måtte sørge for å vaske, vi skulle jo alltid være reine i tøyet. Nå var ikke dette med klesvasken det enkleste på et slikt fartøy, dette var jo før vaskemaskinens tid. Problemet ble imidlertid løst på den måte at tøyet ble lagt i vann i en pøs natten over med godt med grønnsåpe, neste dag ble det skrubbet på byssebenken og skyllet.Nå kunne det også hende at vi hadde spesiell avtale med en maskinist slik at vi kunne ha tilgang til stim, på den måte fikk vi også kokt tøyet som jo var meget nødvendig en gang i blandt.

Trondheims byvåpen

Så er vi kommet til Trondheim, klokka har blitt 0900 og vi fortøyer ved Skansenkaia. På en måte har jeg nå kommet til min hjemby, noen permisjon for å reise på besøk i mitt barndomshjem var ikke å tenke på, til det ble det for kort tid, men det å være i Trondheim var jo nesten som å være heime. Også her i Trondheim hadde vi "åpent skip" både lørdag og søndag, trønderne var også interesserte i å se hvordan et krigsfartøy så ut ombord. Søndag morgen fikk vi forøvrig meget selebert besøk, da embarkerte selveste sjefen for Sjøforsvaret, viseadmiral Danielsen, og klokka 1000 inspiserte admiralen fartøyets besetning. Admiralen skulle være embarkert under vårt tokt videre nordover, vi skulle jo gjennomføre spesielle øvelser oppi Nordishavet som sikkert var interessant selv for en admiral.

 

Mandag 20. mars klokken 0001 legger vi Trondheim bak oss, vi er jo på vei nordover til Nordishavet, men klokken 1355 samme dag ankrer vi opp utenfor en liten plass ett eller annet sted på Helgelandskysten, stedet heter Søvik. det er ikke så mange husene i den lille bygda, men det flaggges over alt, hvorfor? Etter hvert ble det kjent at dette var fødestedet til vår eskadresjef, kommandør Storheil. Bygdas store sønn har stoppet opp med sin marinestyrke på tre store jagere for å hilse på familie og venner, han blir satt iland med motorbåten og det er mange mennesker på den lille kaia for å ta han imot. Klokken 1940 var besøket over, vi lettet anker og fortsatte vår ferd .

Tromsøs byvåpen

På vår videre ferd er vi innom Harstad og Tromsø for nærmere ordrer og forberedelser til øvelse "Snøbyge" som skal være en konvoiøvelse i Nordishavet, avgår så Tromsø torsdag den 23. mars klokken 1515, øvelsen er igang. En slik øvelse er ganske slitsom, det er satt krigsvakter som engasjerer hele besetningen, og det er stadig "klart skip". I tillegg så er ikke været det aller beste på disse brennegrader og på denne tida av året. Utpå dagen den 26. mars frisker det på og snart er vindstyrken opp i storm, dette fortsetter hele natten og langt ut på neste dag, men øvelsen går uforstyrret.. Etter hvert spakner vinden og man får oversikt over skadene: Skorsteinen til aktre bysse skyllet over bord, likeså akterlanterne og flaggspill. Skimmeren (sjefsbåten) fikk knekket en del bordganger og noen leidere er knekket ned og skyllet over bord, med andre ord bare minimale skader.

Bodøs byvåpen

27. mars er øvelsen gjennomført, vi går sørover, er innom Ramsund orlogsstasjon som snarest og ankommer Bodø klokken 0730 tirsdag 28. mars. Her går sjefen for Sjørorsvaret fra borde, han hadde vært med under hele øvelsen, han får en salutt på 17 skudd når han klokken 0815 debarkerer. Vi derimot skal fortsatt oppholde oss i Nord-Norge, vi går nordover igjen, besøker Harstad, Tromsø, Vadsø og av alle steder Bosekopp i Alta før vi endelig vender bauen sørover igjen. Er også innom Sandnessjøen og Mo på turen sørover, "åpent skip" har vi på begge steder.

 

Så er vi ferdige med Nord-Norge for denne gang, vi seiler ut fra Mo 14. april klokken 0700 med Bergen som vårt neste bestemmelsessted. Hit kommer vi 16. april klokken 1000 og her skal vi bli liggende noen dager for å klargjøre skuta vår for utenlandstokt, noe som vi alle ser fram mot med stor spenning. Det vaskes og males, pusses og flikkes dag etter dag helt fram til lørdag den 22. april klollen 0700, vi er under veis til Portsmouth, England.

Vi ankommer Portsmouth mandag 24. april klokken 1020, for mitt vedkommende det første besøk i et ikke skandinavisk land. Dette er et offisielt besøk så eskadresjefen får mye å gjøre med å ta imot offisielle personer ombord og gjøre gjenvissitter iland. Vi andre er mere fri til å bese byen, i dette inngår selvsagt også besøk i ekte engelske pubber. Vi som betjener offiserene ombord får imidlertid en ekstra oppgave under oppholdet, det er innbudt til cocktailparty og det rigges til med solseil på bakken for å ta imot 150 gjester. Gjestene skal jo også ha noe å bite i ved siden av cocktailen så vi får i oppdrag først å tilberede 750 canapeer, litt av en jobb under så trange og vanskelig forhold, men vi klarer det. Under selve selskapet må vi alle trå til som servitører, vi skjenker cocktail og byr canapeer og alle ser ut til å ha det meget bra. Etter to timer er selskapet over, gjestene forlater skuta i høy stemning mens vi som har hatt jobben kan slappe av med restene, ja ikke bare canapeer. Den siste dagen i Portsmouth fikk vi anledning til et besøk ombord i Lord Nelsons flotte skute, H.M.S. Victory og det var virkelig en opplevelse, engelskmennene er flinke til å ta vare på sin historie og sine tradisjoner. Vårt besøk i Portsmouth går mot slutten, fredag den 28. klokken 0900 kaster vi loss og hilser "good-bye" til H.M.S. Victory den stolte skute:

Under veis til vår neste havn som er København oppdages at vi hadde fått en "blindpassasjer" ombord, en katt hadde sneket seg ombord i Portsmouth og var nå på vei til kontinentet, den måtte jo bare få lov å bli med. For at vi ikke skulle glemme at vi var på et krigsfartøy, ble det under hele overfarten gjennomført forskjellig øvelser med bl.a. stadig "klart skip". Vi var jo stadig tre fartøyer i følge, søsterskipene Bergen og Stavanger hadde vi hele tiden i kjølvannet, og da alle tre klappet til kai ved Langeline i København mandag den 1. mai klokken 1015 var det rene folkevandringen på kaia av skuelystne dansker. Som i Portsmouth ble det også her mange offisielle vissitter både iland og ombord av våre høyeste offiserer og prominente personer fra byen. Også her ble det arrangert cocktailparty av samme dimensjoner som i Portsmouth, men nå hadde vi erfaring og trening så det gikk meget bra. Husker vi hadde spesielt moro av fruen til den danske admiralen på slutten av selskapet, hun ble så betatt av en av messeguttene som serverte og ville absolutt ha han med seg da hun gikk iland. Admiralen var nok ikke interessert i å få med noen norsk messegutt, så hennes ønske ble ikke etterkommet, ikke kan jeg tro at messegutten ville gjøre danske av seg heller. København er jo kjent for å være en meget glad by og på landlov besøkte vi selvsagt mange av de "gladeste" stedene, så som Tivoli og Nyhavn, jo da vi fikk da med oss det meste. I Nyhavn fikk "Tato-Jack" mye besøk av norske gaster, en sjømann skulle jo på den tiden ha sin tatovering og da måtte jo selvsagt også jeg ha det, ikke bare en , men to. Mange mente jo at det var veldig dumt å tatovere seg, men de har ikke plaget meg på noen måte i de årene som har gått. Etter fire dager var vårt besøk i København over, fredag 5. mai klokken 0705 tok vi forvell med den glade by og med den lille havfrue:

Nå skulle vi heim til Norge, under veis ble det oppdaget at katta som vi hadde fått ombord i Portsmouth hadde forsvunnet, den hadde sikkert funnet seg en partner i København og foretrukket å bli der, ja hvorfor ikke. Vi derimot skal til Kristiansand hvor vi ankom lørdag 6.mai klokken 1445. Dette skulle bli vår base i noen dager, vi gikk ut om morgenen og drev forskjellig øvelser ute i havet og kom først inn igjen ofte langt på kveld. Kristiansand var på den tiden en nokså "tørrlagt" by, skulle du ha deg et glass øl så måtte du først kjøpe mat, det klarte seg med et stykke brød, men det kunne bli mange brødstykker som ikke ble spist, dyrt ble det jo også. De fleste ombord så det nok som en fordel da vi fredag den 12. mai klokken 2315 kastet loss for Oslo.

Lørdag 13. mai klokken 1200 går vi til kai ved utstikker C i Oslo, på en måte har skuta vår kommet heim og vi blir tatt godt imot i heimbyen. Det er jo en spesiell begivenhet som skal finne sted i hovedstaden, rådhuset er ferdig og skal åpnes den 15. mai. I den anledning stiller KNM Oslo med garde og en avdeling fra besetningen, stor festivitas selvfølgelig. Samme dag blir en del av besetningen invitert til en forestilling på Cat Noir og her er jeg så heldig å få bli med, en fin opplevelse kan jeg huske. Vi feirer 17. mai i hovedstaden, og på ettermiddagen inviterer vi til "åpent skip", noe som alltid er meget vellykket. Fredag 19. mai er vårt opphold i Oslo over for denne gang, klokken 0605 kaster vi loss og styrer ut fjorden mot Horten.

Hortens byvåpen

Vi ankommer Horten samme dag klokken 0910 og går til kai ved Krim. Her får vi noen rolige dager fremover bortsett fra at all ammunisjon må losses da vi skal i dokk. Onsdag den 7. juni forhaler vi til tørrdokken og her blir vi ligende helt frem til lørdag den 17. juni. Det å ligge i dokk med et fartøy er ikke noe trivelig, så den dagen vi slipper ut er det som om skuta vår begynner å leve igjen og alt er normalt. Vi fortsetter oppholdet i Horten, det er flere grupper som gjennomgår kurser på land og så er det ferieavvikling.

Så er vi i gang igjen, torsdag den 6. juli klokken 1300 går vi ut Vealøsrenna for å starte på en nye periode med oppøving. Vi går til Fredrikstadleira som skal være vår base en tid fremover, men vi oppererer også ut fra Måkerøyflaket noen ganger. Det er fortsatt de samme tre fartøyene som driver disse øvelsene da en stor del av besetningene er skiftet ut. For oss som har vært igjennom alt dette før blir det etter hvert nokså kjedelig, men vi må jo bare stå på. Fra denne tiden husker jeg en spesiell episode , det er søndag og vi ligger for ankers på Fredrikstadleira. Kokken i offisersbyssa er på perm så jeg som kokksmatt har ansvaret for helgens matlaging for offiserene. I kveldinga kommer det over høytaleren at jeg må stille hos ekadresjefen, hva nå?, har det vært noe galt med maten som jeg hadde servert eller hva? Som befalt går jeg opp til kommandørens lugar, må innrømme at jeg var nokså spent, banker på og går inn og oppfører meg som jeg har lært. Kommandøren sitter der og leser, uten jakke og slips, verdigheta hadde han hengt i skapet, det lettet litt på stemningen, men hva var det han ville? Jo da, han hadde vært iland og plukket strandsniler i fjæra, og nå var det spørsmål om jeg kunne koke dem. Jeg måtte jo bare innrømme at det hadde jeg aldri gjort, kunne jo ikke fortelle kommandøren at der jeg kom fra brukte vi slike til agn. Ikke noe problem, kommandøren gav meg der og da min første leksjon i strandsnilekoking, jeg måtte bare ta dem ned i byssa og skrubbe dem så skulle han komme med det som de skulle koke i. Han kom ned i byssa, fortsatt i skjorteermene, og helt en god slump hvitvin over snilene, en smørklatt og så over varmen. Han fulgte med under kokeprosessen, da de var ferdige tok han selv delikatessene med til sin lugar for å nyte måltidet, spisebestikket var i dette tilfellet ganske enkelt, en stoppenål. Jeg ble tilbudt å smake, men takket nei til å spise agn, jeg hadde imidlertid lært noe nytt, samtidig som jeg hadde erfart en annen og mere menneskelig side ved den ærværdige kommandør.

Vi er tilbake i Horten igjen torsdag 27. juli klokken 1505, det har kommet ordre om frabeordring for meg, og lørdag 29. juli klokken 1445 skriver vaktsjefen i loggboka:"1 konst 3. kl (i) avgått til S.M.K ". Jeg og tre andre intendanturkonstabler fra mitt kull skulle begynne på stuertskolen i Tønsberg 1. august 1950, noe vi så frem mot med stor spenning. Vi hadde alle fire lagt bak oss vår første ordentelige sjøtjeneste i den bransje vi hadde valgt, vi hadde tjenestegjort på forskjellige fartøyer, men under noenlunde like forhold. Vi ble jo hele tiden gitt karakterer for vår tjeneste og innbyrdes konkurerte vi mot hverandre på en kameratslig måte. Nå skulle vi videre gjennom skolegang som også var basert på karakterer, noe som sikkert skjerpet oss til å gjøre vårt beste.